Regler för Craps

Craps är ett bords- och tärningsspel, med två tärningar, där det går undan så pass att det kan verka svårare än vad det är. En bra första tanke kan vara att tänka på spelet i rundor. Det första som händer är att du lägger en insats med hjälp av dina marker. Därefter startar du spelet och tärningarna kastas för första gången, detta kallas ”come out roll”. Tärningarnas positioner avgör vilka insatser som förlorar respektive vinner. Spelet kan vara över redan här, men bara om tärningarnas summa visar 2, 3, 7, 11 eller 12. Om de istället visar en så kallad ”point”, nämligen 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 fortsätter spelet tills du fått samma summa ännu en gång alternativt siffran 7.

regler craps

Satsningar
Vad gäller satsningar i Craps så finns det en hel del att välja mellan, men den vanligaste kallas ”Pass Line” och ”Don’t Pass Line”. Därutöver finns till exempel: Odds, Come, Don’t Come, Place och Field. Det väsentliga är dock att du som spelare inte alls behöver ha koll på alla slags satsningar. Det räcker att initialt förstå ”Pass Line”, den statistiskt mest fördelaktiga satsningen för dig som spelare.

Pass Line
Ta dina marker och lägg dem på bordet där texten ”Pass Line” står skrivet. Din satsning vinner om det blir 7 eller 11, men förlorar om det blir 2, 3 eller 12. Om det istället blir en ”point” fortsätter spelet tills du får ytterligare en ”point” alternativt siffran 7. Du vinner ifall du lyckas kasta en ”point” igen, men det måste ske före det att du får siffran 7. Det vill säga, om kastet med de båda tärningarna ger siffran 7 tillsammans har du förlorat.

Grundläggande strategier

  • håll dig till de bästa satsningarna: För nybörjare är det klokt att hålla sig till de satsningar som har den lägsta husfördelen. ”Pass Line” och ”Don’t Pass” samt ”Come” och ”Don’t Come” har alla en husfördel på runt 1,4%, vilket gör dem till några av de mest fördelaktiga satsningarna i spelet.
  • maximera dina odds: Efter att ha gjort en ”Pass Line” eller ”Come”-satsning, erbjuds spelare oftast en chans att göra en extra satsning bakom den ursprungliga satsningen. Detta kallas en ”odds”-satsning och den har ingen husfördel. Genom att maximera denna satsning minimerar du husets totala fördel.

Avancerade satsningsstrategier

  • iron cross-systemet: Denna strategi involverar att satsa på fältet samt på numren 5, 6, 8 och 9. Detta säkerställer att du vinner på varje kast förutom när en 7 kastas.
  • press and collect: Denna strategi handlar om att dubbla dina satsningar efter varje vinst, vilket kan öka dina vinster snabbt om du befinner dig i en vinnande sekvens. Men var försiktig, då detta också kan leda till större förluster.

Förståelse för tärningarnas utfall

Även om craps i slutändan är ett turspel, tror vissa spelare på konceptet ”dice setting” eller ”dice control”. Tanken är att genom att hålla tärningarna på ett visst sätt och kasta dem med en viss teknik kan spelaren påverka utfallet något. Medan vetenskapliga bevis saknas för denna teknik, svär många erfarna craps-spelare vid den.

Har du koll på snacket? Här får du lite FAQ om craps.

Craps-etikett och kultur

Om du besöker ett fysiskt kasino är det viktigt att känna till etiketten runt crapsbordet. Respekt för shootern, inte kasta tärningarna för hårt, och att inte säga ordet ”sju” högt (det anses otur) är bara några av de oskrivna reglerna. Det är också traditionellt att ge tärningarna en kyss för lycka innan du kastar.

Dessutom har craps en rik kultur och historia, med många traditioner och ritualer. Från de gamla gatorna i New Orleans till glamouren i Las Vegas, är craps ett spel som har charmat och fascinerat generationer av spelare. Genom att dyka djupt in i dess regler, strategier och kultur, kan spelare inte bara förbättra sina chanser att vinna, utan också få en djupare uppskattning för spelets skönhet och tradition.